Dienvidu Spānija: garšu ceļojums pa saulaino Andalūziju

Tipas: Izklaides

Atstumas: 395 km

Sudėtingumas: 1/4

Dienvidu Spānija: garšu ceļojums pa saulaino Andalūziju

Google Maps 

Tiem, kas meklē sauli, smiltis, jūru un nelielu greznību, šis kempera ceļojums pa Dienvidspaniju ir acīmredzama izvēle. Taču Andalūzija ir kas vairāk par luksusa atpūtu. Šis Spānijas dienvidu reģions ir slavens arī ar savu izcilo virtuvi, kas konkurē ar gastronomijas lielvalstīm, piemēram, Basku zemi un Kataloniju.

Andalūzija neatstāj vienaldzīgu nevienu – tā apbur ar balto akmens ciematiem, saules apspīdētām pludmalēm, flamenko skaņām un apelsīnkoku svaigo aromātu gaisā. Taču īstiem gardēžiem, kuri vēlas baudīt izsmalcinātus un kultūrai raksturīgus ēdienus, Andalūzija kļūst par īstu gastronomijas paradīzi.

Šajā Andalūzijas maršrutā, kas iekļauj reģiona interesantākos un vilinošākos kulinārijas galamērķus, jums būs iespēja izbaudīt garšas, kas būs tikpat neaizmirstamas kā vietas, kurās tās baudīsiet.

1. Malagas atklājums

Dienvidrietumu Spānijas kulinārā piedzīvojuma sākums – pilsēta, kuras ritms ir cieši saistīts ar gastronomiju. Malaga, kas kādreiz bija nedaudz pieklususi, tagad pārtop par īstu gardēžu paradīzi, kur visur kā sēnes pēc lietus parādās gastrobāri un mūsdienīgas kafejnīcas.

Ar pilīm kalnu virsotnēs un laikmetīgās mākslas galerijām Pikaso dzimtā pilsēta ir dzīvības pilna. Malaga ir dinamiska vieta, kur varēsiet baudīt izcilus jūras velšu ēdienus un, saulei rietot, izjust naktsdzīves burzmu.

Uzkrājiet enerģiju ar „boquerones fritos” – kraukšķīgi ceptiem anšoviem. Andalūzijā tie ir tik populāri, ka ar šo vārdu mēdz dēvēt pat pašus vietējos iedzīvotājus! Pirms baudāt pusdienas Atarazanas tirgū, neaizmirstiet apmeklēt Malagas katedrāli.

                 

Ienāciet „ultramarino” un papildiniet mugursomu ar iberisko „jamón” šķiņķi un sieriem, kurus varēsiet baudīt kempingā. Saulrietu vērojiet kādā no daudzajām jumta terasēm.

Vakariņām noteikti nogaršojiet „ajoblanco” – ķiploku zupu, bet pēc tam – kafiju ar „tarta Malagueña” kūku. Ja vēlaties maltīti tieši pie pludmales, izvēlieties „espetos” – uz atklātas uguns uz iesmiem ceptu zivju ēdienu.

2. Marbella – hedonistu sapnis un garšas kārpiņu svētki

Paēduši un enerģijas pilni, dodieties uz nākamo Dienvidu Spānijas ceļojuma pieturu: žilbinošo, drosmīgo un spožo Kosta del Sol karalieni – Marbellu.

Bet neļaujieties maldīties – pilsēta piedāvā daudz vairāk nekā tikai greznus klubus, superauto un privāto jahtu ostu. Aiz šī spožuma slēpjas arī īsta gastronomiska bagātība. Vietējie produkti šefpavāru rokās pārtop mutē kūstošos šedevros, tāpēc baudīt lielisku maltīti Marbellā ir gandrīz neizbēgams baudījums.

                     

Pirmajai maltītei vajadzētu būt „gambas al pil pil” – garneles, ceptas ar ķiplokiem un čili pipariem, pasniegtas ar tik daudz maizes, ka varētu pabarot visu ciematu. Ja pēc tam plānojat vilkt piegulošu apģērbu, labāk izvēlēties vieglāku un svaigāku ēdienu „ensalada Malagueña”.

Kad būsit paēduši, dodieties izpētīt greznības un spožuma pilno Puerto Banús vai arī izvēlieties vīna tūrisma piedzīvojumu tuvējās vīna darītavās.

Kad saule būs norietējusi, izbaudiet īstu spāņu vakara rituālu – „tapeo”. Apmeklējiet dažādus bārus, nogaršojiet gardas tapas un vietējos dzērienus. Tieši tā brīvo laiku pavada paši marbelieši, un viņi, iespējams, vislabāk zina, kā izklaidēties stilīgi.

3. Ronda – gastronomiska pērle starp Andalūzijas baltajām klintīm

Turpinām ceļu uz gastronomiskajiem brīnumiem Rondā!

Iespaidīgā Ronda, kas it kā karājas 150 metru augstumā virs aizas, ir viens no slavenākajiem Andalūzijas „pueblos blancos” – baltajiem ciematiem. Šī balto akmeņu arhitektūra būs elpu aizraujoša pietura jūsu ceļojumā caur Dienvidrietumu Spāniju.

Rondā ne tikai baudīsiet kultūru, apmeklējot Plaza de Toros – iespaidīgo vēršu cīņu arēnu, bet arī atklāsiet īstus gastronomiskos dārgumus – sākot no tradicionālajām tapas līdz pat argentīniešu steikiem. Turklāt Serranía de Ronda reģionā tiek ražoti izcili sarkanvīni, kas tikai gaida, lai tos nogaršotu.

                     

Izbaudiet pārgājienu lejup aizā un atpakaļ. Apbalvojiet sevi ar gardumiem „Ronda Sweet Bakery”, kur ne tikai varēsiet baudīt svaigi ceptus gardumus, bet arī piedalīties cepšanas darbnīcās.

Apbrīnojiet elpu aizraujošos skatus no El Balcón del Coño vai iepazīstiet Rondas dumpinieku un noziedznieku vēsturi Bandītu muzejā.

Ja jūs nebaida asiņainie stāsti, palutiniet sevi ar pēcpusdienas tēju viesnīcā „Victoria”, kuras dārzi iedvesmoja vācu dzejnieku Rilki. Pirms došanās prom noteikti nogaršojiet „serranitos” – garšīgos sendvičus un paņemiet līdzi „yemas de Ronda” – saldo olu dzeltenuma konfekti.

4. Kadisa – Eiropas senbūvju kulinārais šarms

Cádiz, ko ieskauj kalni, priežu meži, bezgalīgas pludmales un plašas debesis, šķiet attālāka, eksotiskāka un savvaļīgāka nekā citi Andalūzijas pilsētas. Ar arābu cietokšņiem, grezniem pilīm un brūkošām jūras sienām, pret kurām traucas Atlantijas viļņi, Kadisa neapšaubāmi ir romantiska un noslēpumaina vieta.

Taču tā ir arī īsts gastronomiskais dārgums.

Kadisa ir senākā pastāvīgi apdzīvotā pilsēta Eiropā. Dodieties pastaigā pa veco pilsētas daļu, atklājiet slēptos vēstures nostūrus un apbrīnojiet zeltīto katedrāles kupolu.

                     

Nogaršojiet „tortillitas de camarones” – kraukšķīgās garnelēm pildītās plācenītes. Ja vēlaties ko sātīgāku un enerģijas bagātāku, kas palīdzēs turpināt jūsu ceļojumu pa Dienvidrietumu Spāniju, izmēģiniet „pollo a la canilla” – vistu, kas marinēta šerija vīnā. Galu galā, Cádiz ir viena no Šerija trijstūra pilsētām.

Izbaudiet pastaigu gar jūru, bet līdz ar tumsas iestāšanos dodieties uz „freidería” – vietējo fritētavu, kur jūs sagaidīs kalni ar sāļiem, kraukšķīgiem zivju gabaliņiem.

Pirms došanās pie miera, iegrimstiet flamenko ritmos kādā vietējā „peña” – autentiskā flamenko klubā.

5. Jerez de la Frontera – Šerija galvaspilsēta, kur flamenko savijas ar zirgu deju

Jerez – tapas, flamenko, šerijs un zirgi. Šī pilsēta ir slavena ar vieniem no labākajiem pasaules zirgiem, kas tiek audzināti un dresēti līdz pat perfekcijai. Ja kādreiz esat sapņojuši redzēt īstu zirgu baletu, tad šeit jūsu sapnis piepildīsies.

Taču Jerez ir ne tikai zirgu un flamenko pilsēta, bet arī īstena kulinārijas pērle. Jerez tiek dēvēta par šerija šūpuli, tāpēc šeit noteikti jānogaršo labākie Andalūzijas vīni un ēdieni.

Izpētiet šo bieži nepelnīti aizmirsto dzērienu, ļaujieties īstenam garšu piedzīvojumam, un turpiniet ceļu pa šo aizraujošo Andalūzijas maršrutu.

                     

Jerezas būsīs pilns ar garšu baudījumiem (bet atcerieties – stūre un vīna glāze nav labākais duets!). Labākā vieta degustācijas sākumam? Tradicionāls „tabanco” – vīna un tapas bārs. Viens no slavenākajiem ir „Tabanco el Pasaje”.

Pie šerija glāzes baudiet vietējās delikateses – sātīgus sautējumus, gaļas bumbiņas, tortiljas un svaigus gliemežvākus. Pastaigājieties pa palmām un apelsīnu kokiem rotātām ielām, izbaudiet maigi rozā ēkas un baroka stila baznīcas. Atpūtieties lieliskajā Plaza del Arenal laukumā.

Ja ceļojumu plānosiet pareizi, varēsiet piedzīvot Feria de Caballo – gadsimtiem senu svinību, kur galvenajā lomā ir slavenie Jerezas zirgi.

6. Sevilja – kulinārā ceļojuma noslēgums apelsīnu ziedu aromātā

Sevilja – pilsēta ar pilīm, baznīcām, flamenko klubiem un 14 000 apelsīnu kokiem – iekaro sirdi uzreiz. Intensīva un kaislīga, tā ir ideāla vieta ceļojuma pa Dienvidrietumu Spāniju noslēgumam.

Seviljā viss tiek darīts ar dvēseli. Kaisle, kas izpaužas flamenko dziesmās un dejās, pulsē arī slavenāko restorānu virtuvēs. Tāpēc ļaujieties pēdējai šī maršruta garšu baudīšanai – Mauru galvaspilsētā, kas liks vēlēties palikt vēl ilgāk.

Vispirms apmeklējiet Seviljas katedrāli. Neaizmirstiet „Metropol Parasol” vai Alkazara pili. Paslēpieties no saules Palacio de las Dueñas pagalmā vai izbaudiet kulinārijas meistarklasi Trianas tirgū.

                       

Pusdienām izvēlieties „carrillada de cerdo” – sautētus cūkgaļas vaigus – vai „serranito de lomo” – Seviljas slaveno sviestmaizi. Lai baudītu elpu aizraujošus skatus, uzkāpiet Giralda tornī.

Kad saule riet, ļaujieties bāru maratonam Calle Feria ielā La Macarena rajonā. Un noteikti nogaršojiet „solomillo al whiskey” – cūkgaļas fileju viskija mērcē. Kā viskijs nonāca Spānijā? Precīzi nezinām, bet ēdiens ir patiesi izcils.

Scroll to Top